Tal: Annica Albertsson Röd Front 2019

Här följer Annica Albertssons tal från Röd Front i Jönköping 2019. Det inspelade talet går att se på vår Youtubekanal:
https://youtu.be/B2Yh_1CnBgg

5 maj 2019

Det här blir inte lätt. Det finns så mycket att prata om. Och om tio minuter kommer sossarna med sin blåsorkester…

Så vad ska jag välja? Kanske sextimmarsdagen? En fråga som kamraterna på vår östra och västra sida gärna begraver, skjuter på framtiden eller bäddar in i försöksverksamheter. Ja, vi måste prata om arbetstidsförkortning. För bättre hälsa och mindre stress, för att dela på jobben och släppa in de unga. Det är 100 år sedan 8-timmarsdagen infördes. Det krävdes många års kamp och uppoffringar från den tidiga arbetarrörelsen. Hallå arbetarrörelsen, var är ni idag? Har ni glömt vad era föregångare kämpade för? 8 timmars arbete 8 timmars fritid 8 timmars vila. Idag producerar vi så mycket mer per arbetad timme men kapitalet fick hela överskottet. Att införa sextimmarsdag kostar mindre än vad bankerna plockar ut i vinst på ett år. Så vad väntar vi på? Vi tycker i alla fall att det är dags för 100-åringen att kliva ut genom fönstret och gå i en välförtjänt pension.

Ja just det, pensionen var det ju också, den måste jag också hinna prata om. Reinfelt vill jobba till 75, och jag tänker inte hindra honom – frågan är när han tänker börja med ett vetigt jobb? Och politikerna i pensionsgruppen som nu sakta men säkert höjer pensionsåldern – dom kan också gärna knoga på, och gärna avstå sina feta riksdagspensioner. Men låt oss som arbetat oss trötta gå i pension.
Politikerna skyller på att vi lever längre. Men för arbetarkvinnor sjunker medellivslängden. Skillnaden i livslängd mellan en högavlönad i Danderyd och en lågavlönad i Vårby är 18 år. 18 år! Det säger något om klassamhället!

Villkoren i arbetslivet måste förändras så att alla kan behålla hälsa och livskvalitet fram till pensionsåldern. Sex timmars arbetsdag i de slitsamma vårdyrkena vore en bra början. Och är det något som ska höjas så är det pensionerna. Inte pensionsåldern! Hälften av LO:s kvinnor är med EU:s definition fattigpensionärer. Smaka på ordet – fattigpensionär. Det är en skam att ordet ens finns! Vem vill vara det? Efter ett liv med dubbelarbete. Nej här behövs pensionsuppror, passar vi oss inte har väl dom där uppe snart tvingat fram 100 som den nya pensionsåldern.

Vi har förresten en hundraåring till att uppmärksamma och det är rösträtten. Och precis som med arbetstiden krävdes många års kamp, demonstrationer, petitioner, strejker – som möttes av hårt motstånd från arbetsgivare och den politiska högern. Många vräktes, avskedades och svartlistades, till och med satt i fängelse för sin rösträttskamp. Jag tycker vi ägnar dessa pionjärer, dessa modiga kvinnor och män och deras kamp en tanke idag.

Snart är det val till EU-parlamentet. Och nu vill överheten att vi ska rösta. Ja dom tycker det är så viktigt att vi röstar så dom säger att det inte spelar nån roll på vem. Det är bra för freden säger dom. Det är bra för miljön. Det ät bra för att mota extremhögern. Starten för EU var Kol och stålunionen. Kontroll över kol och stål – det låter då inte som en fredsklubb direkt.

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens president, tillkännagav 2017 att ”2025 behöver vi en fullt utrustad europeisk försvarsunion. Vi behöver det. Och NATO vill det”. Utan offentlig debatt sade Sverige riksdag ja i december förra året till att bli medlem i PESCO, som inte är en fiskekrog utan EU:s permanenta strukturerade militärsamarbete. Det kommer bland annat att påtvinga medlemsstaterna att höja försvarskostnaderna till 2 procent av BNP. För Sverige betyder det 8 miljarder euro per år, mot nuvarande 4. Och det är förstås den ryska björnen dom skräms med. Ryssland som har en militärbudget på 20% av EU:s. Och som nu sänker sina militärutgifter.

Samtidigt som 117 miljoner EU-medborgare hotas av fattigdom lade EU mer än 200 miljarder euro på militärkostnader. Upp med handen om du tror det är ett fredsprojekt.

Men extremhögern, måste vi inte alla gå samman och mota bort dom? Jo det måste vi. Men ingen har förklarat hur tjugo svenska EU-parlamentariker kan göra detta. Parlamentet har en mycket obetydlig del av makten, är inte ett parlament i den mening vi känner det. Kommissionen, EU-rådet och Centralbanken styr. EU är skapat för att inte kunna reformeras. Den enda instans som kan förslå lagar är kommissionen. Europeiska Centralbanken är förbjuden att lyssna på andra. Så här sa Peter Wallenberg strax före vårt inträde:

"EG kommer att medföra de mest dramatiska förändringarna för Sverige på 100 år, ja kanske någonsin. Följden blir omfattande neddragningar inom offentlig sektor, frysta transfereringar och privata lösningar inom samhällsservicen. Låt folk spara till det de behöver: skola, sjukvård, pension och vad det nu kan vara".

Och han fick ju rätt, förutom att transfereringarna inte frystes, dom vände riktning. Från att rika till fattiga blev det tvärtom. Nedskärningarna av det offentliga, utförsäljningen av offentlig egendom, urholkningen av pensionssystemet – alltihop är diktat från EU. Mellan 60-80% av svensk lagstiftning är påverkad av EU.

EU är högerpolitik, har alltid varit och kan aldrig bli något annat. Det är inskrivet i fördrag och lagar. De fyra friheterna för varor, tjänster, personer och kapital är vad som gäller. Och personer – ja det är ju arbetskraft, vi vet alla vad det innebär av utsugning av fattiga människor. Byggnads, åkeri, städning och restaurangbranschen är värst och varken facket eller myndigheterna har muskler eller vilja att ta itu ens med de värsta lagbrotten. EU stadgar också att en låg inflation är viktigare än en låg arbetslöshet. Så ska vi bekämpa extrem högerpolitik, då är det själva EU vi ska bekämpa.

Men hur är det med miljön? Måste vi inte samarbeta över gränserna. Jo, men världen är så mycket större. EU:s Jordbrukspolitik är inriktad på storskalighet och en djurhållning med mycket kemikalier, vidare bidrar man till utfiskning av haven. Sverige har tvingats släppa in varor som vi tidigare kunnat stoppa av miljöskäl. Så nej, inte heller miljön tjänar på EU.

Vi håller EU-motståndets fana högt, vi håller fast vid att Sverige måste ut ur EU och vi tänker inte legitimera eländet genom att gå och rösta på en maktlös parlamentariker. Så stanna hemma du också den 26:e!
Allt fler börjar förstå vidden av det hot den globala uppvärmningen är. Vi har tom fått nya diagnoser. Många drabbas av klimatångest och flygskam, och det kan säkert leda till att man självmedicinerar och minskar sitt eget ekologiska fotavtryck. Men allt fler inser också att kapitalismens planlöshet och krav på ständig tillväxt inte kan lösa de problem vi står inför, inser att det krävs ett rättvist och solidariskt samhälle med en hållbar och miljövänlig produktion utifrån människors behov. Det behövs socialism – världen ropar faktiskt efter socialismen.

Författare: 
Annica Albertsson