Aktivitet: Rekordmånga mot rasism och fascism i Jönköping

På lördagen ringlade det längsta demonstrationståget på många år genom Jönköping. Bakom partifanor och fackföreningsstandar demonstrerade ca 1500 personer.

13 april 2014

Att Svenskarnas Parti fått tillstånd att demonstrera i Jönköping 1 maj har väl knappast undgått någon. För att manifestera vad Jönköpingsborna tycker om detta tog ABF initiativ till en partipolitiskt obunden demonstration. Alla partier utom SD var inbjudna, liksom fackföreningar, folkhögskolor och andra organisationer.
Fem minuter före samlingstiden gapade Hovrättstorget öde, men sen strömmade folk in från alla håll. Och femton minuter senare ringlade ett mäktigt tåg Storgatan fram. Vi som gick i den främre delen kunde inte se slutet av tåget, ja något sådant har vi inte upplevt sedan protesterna mot Irakkriget. Enligt arrangörerna var det minst 1500 personer i tåget.
På det avslutande mötet talade Jönköpingspostens politiske redaktör Dan Sylvebo och HV-stjärnan Johan Davidsson. Från Kulturföreningen Sticket framförde Annica Albertsson två dikter. Mötet avslutades med att Ylva Albertsson, Christian Karlsson, Daniel Lakso och Olle Johansson, även de från Sticket, spelade Mikael Wiehes Det här är mitt land. Det var en härlig känsla när ett helt torg klappade takten och sjöng med!
Men en manifestation två veckor i förväg, hur bra den än är, ersätter inte ett agerande på 1maj. Det har diskuterats olika aktioner och metoder. Att stoppa nazisterna helt och hållet, att manifestera på behörigt avstånd, civil olydnad, utomhusgudstjänst med högljudd klockringning och musikkår, vuvuzelaorkester osv osv. Det moderata och det socialdemokratiska kommunalrådet har gemensamt överklagat polisens beslut och menar att invånarnas rätt går före tillresta demonstranters.
I Kommunistiska Partiet föreslog vi redan förra året att de tre demonstrationstågen ( s, v och k) skulle göra en gemensam manifestation vid sidan av de egna demonstrationerna. Detta avböjdes dock.
För vår del menar vi att vi måste delta i de aktioner vi tycker är meningsfulla (dock inte att slåss med poliser) men ändå inte göra avkall på vårt eget firande. Det vore ju att ge walkover till svp!
Exakt hur vårt 1 majagerande kommer att bli får vi återkomma till, men vi vill uppmana alla våra läsare och sympatisörer att ställa upp! Det bästa motståndet mot nazismen är vår politik!