Behåll Tändsticksområdet i kommunal regi!

Vad är det för spännande aktiviteter politiker och kommun vill ha i Tändsticksområdet? Är det gallerior, konceptcaféer och italienskt mode? Eller ett fritt kulturliv?

1 juni 2014

I förra veckan var det debatt om Tändsticksområdet. En överfull biosalong mötte politiker och sakkunniga. Publikinläggen imponerade med engagemang, skärpa och politisk analys.
Lite fundersam blev jag dock när det från politikerhåll sägs att Brandtornet, eller annan entreprenör, behövs för att göra något med Tändsticksområdet. Ursäkta, men har inte Jönköpings Kommun ett Tekniskt Kontor med ansvar för kommunens fastigheter? Många tjänstemän i långa korridorer utan kompetens att handha detta fantastiska kulturarv? Är detta möjligt?
Orden ”spännande” och "unikt" användes i var och varannan mening. Här skulle in spännande verksameter i ett unikt område.
På väg hem från ett Kulturhus fyllt av aktiviteter gick jag förbi en butik med ekologiska varor, en second handbutik, ett Radiomuseum, en restaurang med galleri, Kulturskolans lokaler där framtida kulturarbetare skolas, konstföreningen Dymlingens lokal, ytterligare restauranger, Galleri Kiro, små unika butiker, föreningslokaler, ett Tändsticksmuseum, en ateljé.
Men detta är tydligen inte unikt och spännande nog för våra politiker. Vad det är dom väntar på som är så rafflande?
Det måste vara något i dramaturgisk toppklass. Kanske en ny galleria med HM och Kapp-Ahl? Ett surdegsbageri, en italiensk designbutik eller ett conceptcafé med pappmuggar? Hundra välbeställda hyresgäster från den kreativa klassen?
Någon som kan betala höga marknadshyror måste det i alla fall vara. Till skillnad från teaterföreningen Lilla Scenen och Konstnärsföreningen som tvingats lämna sina lokaler. Deras verksamhet var väl inte spännande nog.
Det behövs en annan fastighets och kulturpolitik! Behåll Tändsticksområdet i kommunal regi och ge de kreativa, kulturskapande människorna möjlighet att verka i lokaler med rimliga hyror!

Annica Albertsson
Komunistiska partiet