Bojkotta Israel

Insändare publicerad i JP

14 augusti 2014

Ännu en natt av fasa
Vår svenska semesterhimmel förmörkas av röken från de brinnande husen i Gaza, fågelsång och vågskvalp överröstas av gråt och sorgerop när palestinierna begraver sina döda.
Nätter av fasa, nätter där det enda ljuset kommer från raketer. Beskjutning från land, luft och hav av ett område stort som Vättern söder om Visingsö. Vart ska man fly?
Gaza har kallats världens största utomhusfängelse och koncentrationsläger. Trots formell självständighet är det Israel som styr över Gaza, som bestämmer vem eller vad som ska passera gränserna. Det råder brist på allt. Mat, medicin, vatten, elektricitet. En stor del av barnen lider av posttraumatisk stress. De kan inte skratta eller leka längre, inte ens gråta.
Sjukhus, skolor, bostadshus, barnbibliotek, elverk, ambulanser - bombregnet är skoningslöst. Israel har koordinater för skolor och sjukhus, ändå bombas de.
Det är ynkligt att inte Sverige och EU ställer samma krav på Israel som man gör på andra, att Israel tillåts ligga i sin egen odemokratiska gräddfil och köra över allt vad internationell rätt heter.
Det finns en rad FN-resolutioner, som bl.a. slår fast att Israels ockupation av Palestina är illegal, att bosättningarna är olagliga, som uppmanar Israel att sluta bygga bosättningar medlemsstaterna att inte stödja bosättarprogrammet.
Vi kräver att Sverige sätter in kraftfulla sanktioner för att tvinga Israel att följa FN:s resolutioner och internationell lag och att häva blockaden av Gaza. Ni riksdagsledamöter i Jönköping – använd era röster för att påverka!
Vi uppmanar också Jönköpings Kommun att välja andra varor än israeliska. Det är en skam att våra skolbarn ska serveras mat producerad i ett land som bombar skolbarn!
Bojkott är ett kraftfullt och fredligt vapen!