Insändare: Stoppa privatiseringarna

Stefan Löfvén vill förhindra försäljning av offentlig egendom till underpris. Kommunistiska Partiet vill inte sälja alls - stoppa privatiseringarna skriver vi i denna insändare.

27 augusti 2014

En månad till val och utspelen droppar ikapp med höstregnet. I veckan var det Stefan Löfvèn som lanserade Lex Serafen, en y lag som ska förhindra att offentlig egendom säljs till underpris.
Men Löfvén missar själva poängen. Offentligt ägd verksamhet ska inte säljas varken till över eller underpris, den ska inte säljas över huvud taget.
Politikerna har helt missuppfattat sitt uppdrag – de är valda för att förvalta våra gemensamma egendomar. De äger dem inte. Det vi gemensamt äger har arbetats ihop av generationer. I ett samhällsbyggarperspektiv är en eller två mandatperioder en kort parentes.
Vad som tagit lång tid att bygga upp går fort att rasera. Hela folket järnväg fungerar inte längre, i vintras var det för kallt och nu var det för varmt! 6000 patienter i länet står plötsligt utan vårdcentral. Psykiatripatienter oroas över framtiden. Ögonkliniken saknar specialister. Elever blir utan skola och kommunen får städa upp. Människor ställs på gatan när allmännyttan blir bostadsrätter. Varje dag ser vi effekterna av privatiseringspolitiken.
I sammanhanget måste också sägas något om Tändsticksområdet. Här slet tusentals arbetare under usla förhållanden ihop det kapital som idag är en del av Wallenbergimperiet. Området är en del av vår historia, det ägs inte och kan inte säljas av några kommunpolitiker.
Det är inte köpesummorna som är problemet. Det är privatiseringarna som måste stoppas.
Annica Albertsson
Kommunistiska Partiet