Insändare: Moderaterna byggde inte landet!

12 september 2014

Med en vecka kvar till valet tätnar skogen av mer eller mindre välfunna slogans på offentliga platser. Partier profilerar sig med plakat som manar oss att rösta för skolan, för Vätterns vatten och för jämlik sjukvård.
Av någon anledning tycks partier till höger ha mer pengar, i alla fall att döma av bussarnas baksidor och affischpelarnas framsidor.
Och nu i valkampanjens sista vecka kastar moderata valstreteger in sitt ess. Fredrik Reinfeldt i kolossalformat och sedvanlig moderat blygsamhet: Nu bygger vi Sverige!
Vad menas? Är det dags att börja bygga nu, efter åtta års regeringsinnehav? Vad har hindrat honom tidigare?
Eller ska vi tolka det som att Fredrik vill fortsätta det bygge han hållit på med i åtta år? Ja, är det något som växt under Alliansens år så är det hålrummen. Avstånden mellan människor, maskorna i skyddsnätet, lönegapet, klassklyftorna, utanförskapet. Ungefär som universums utvidgning. Sverige dras isär.
Och vilka är det som byggt Sverige? Är det moderaterna? Alliansen?
Sverige byggdes inte av partier utan av människor. Skogsbruk, kolning, järnmalmsbrytning, tämjandet av vattenkraften, järnvägsbygge är tidiga bidrag till bygget. På gårdar och fäbodar mjölkades kor och getter, ystades ost, klipptes får, vävdes tyg. Med industrialismen flyttades mycket av arbetet till städerna. Här i Jönköping växte kapitalet när arbetare på Vapen-, Tändsticks- och andra fabriker satte Jönköping på kartan. När de krävde rösträtt, semester och 8-timmarsdag var det i kamp mot dåvarande högern. Inget fick man gratis. Så byggdes Sverige då och så byggs Sverige idag. På byggen och fabriker, i skolor och på sjukhus. Där bygger vi Sverige. Själv bidrar jag med att ge barn i förskoleklass en grund att stå på, med lek, trygghet och lust att lära. Politikernas engagemang för denna viktiga del av skolan har lyst med sin frånvaro.
I Kommunistiska Partiet vill vi bygga ett Sverige där klyftorna minskar och människovärdet sätts före marknadsvärdet.
Annica Albertsson
Kommunistiska Partiet
- insändaren publicerad i Jönköping.nu i kortad version