Insändare: Låt inte kändisar härja i yrkesskolan

De kommunala yrkesprogrammen kämpar för sin överlevnad. Det är ingen hemlighet.

3 juni 2018

Då kommer det en ”Idolprofil” och lovar att utbilda ”stjärnkockar” till Stureplansgruppens lyxkrogar. Politikerna skrapar med foten och bockar så luggen nuddar marken. Det lilla förnamnet stjärn och det lilla efternamnet profil öppnar alla dörrar! Att adressen Stureplan används för att locka elever är skrämmande, vem vill skicka sina barn till ett av de drog- och vapentätaste kvarteren i Sverige?

Tjänstemännens utredning avråder med hänsyn till det kommunala restaurangprogrammet. Trots det beslutar både utbildningsnämnd och kommunstyrelse att satsa på popidolen. Anmärkningsvärt är att socialdemokraterna röstade ja!

Efter att nämndens politiker besökt kändisens skola i Tingsryd säger moderate Bengt Regne ”Man startar de här skolorna med hjärtat inte för att tjäna pengar”. Socialdemokraten Ilan de Basso säger att ”konkurrensen mot kommunens egna utbildning inte nödvändigtvis blir hård.”

Naivt! Om en skola lovar eleverna att bli stjärnkockar behöver man ingen större ansträngning för att räkna ut att de mest motiverade eleverna kommer att söka sig dit. Och nog är det väl andra kompetenser än ”hjärta” som behövs för att driva en skola? Menar Regne att profilen idkar välgörenhet?

Men det slutar inte här. Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem lovar bygga både restaurang och elevbostäder. Det är en skandal utan dess like. Vätterhems vinst ska tillbaka till hyresgästerna inte till kringresande profiler. Allmännyttan ska tillgodose kommuninvånarnas behov av bostäder.

Både kompetens och utvecklingsmöjligheter finns redan på Bäckadalsgymnasiet. Kommunstyrelsen borde ha talat med lärare och elever där. Skolpolitikerna ska värna om den kommunala skolan! Det ska inte vara en enda procents vinsttak, skolan ska vara offentligt ägd och styrd och garantera likvärdig utbildning för alla barn.