Insändare: Inga nedskärningar i skolan!

Nu staplas värdeladdade högtidsord på varandra och fler lär det bli ju närmare valet vi kommer. Skolan och barnen är som vanligt väldigt angelägna för så gott som alla partier.

11 juli 2018

Jönköpings socialdemokrater vill enligt sin hemsida minska undervisningsgrupperna och öka stödet till barn med särskilda behov. Moderaterna är mer svepande och talar om digitalisering i skolan och mer fortbildning och karriär för lärare.

Men hallå där! Det kostar ju pengar. Och läste vi inte om besparingskrav inom förskola/skola? I JP 8 juni beskrivs hur Barn och utbildningsförvaltningen sett över konsekvenserna av en besparing på 70 miljoner. Besparing förresten? Spara – det gör man till något bra. Saker ska kallas vid sina rätta namn och detta är nedskärningar.

Konsekvenserna av denna nedskärning skulle bli fler barn och färre personal. Inget som något parti går till val på. Alliansen och oppositionen har lagt olika alternativ, där oppositionens är det minst dåliga. Men båda blocken är beredda att lägga en budget som innebär nedskärningar. Det måste vara ett systemfel när nedskärningar blir självklarheter i ett Sverige som är rikare än någonsin, ett Sverige med fler i arbete, ett Sverige i högkonjunktur där banker och företag skär guld med täljkniv och statsfinanserna har ett överskott på 90 miljarder. Där ska inga barngrupper bli större!

Under våren har förskoleupproret rullat fram över Sverige. Mer personal, mindre barngrupper och höjda löner. Att det är nödvändigt att göra något åt arbetsmiljön i förskolan fick vi veta i nyheterna i veckan. Forskare har kommit fram till det vi förskollärare redan vet – att vi är den kvinnligt dominerade yrkesgrupp som är mest utsatt för buller. Att vara ljudtrött och bara vilja ha tyst omkring sig när man kommer hem, det är något många känner igen. Att ljudnivån påverkar barnen negativt är självklart. I Kommunistiska Partiet säger vi ja till förskoleupproret och vi kräver nolltolerans på nedskärningar i förskola och skola!

Författare: 
Annica Albertsson, Förskollärare