Insändare: Höj pensionerna – inte pensionsåldern!

1973 sänktes pensionsåldern från 67 till 65 år. Nu går utvecklingen åt andra hållet, om fyra år är den 66 år. Idag kan man – om man har råd – börja ta ut pension från 61. Om sju år det höjt till 64 år. Enligt Pensionsmyndighete får dagens 35-åringar räkna med att arbeta till 70 år.

16 oktober 2018

Myndigheter och politiker vill att vi ska vrida klockan bakåt, till före 1973. Eller ännu längre. Trots att produktionen och värdet av våra samlade tillgångar ökat ofantligt sedan dess. Antalet miljardärer i Sverige har ökat från 35 till 187 på bara tio år. De äger lika mycket som halva Sveriges BNP.

Samtidigt som Sveriges pensionärer blivit fattigast i Norden. Nästan var sjätte pensionär lever under den relativa fattigdomsnivån. Det är skamligt!

Ekvationen går inte ihop. Men så handlar pensionsfrågan heller inte om matematik. Den handlar om politik. En politik vars mål är att tillgodose de redan rika på vanligt folks bekostnad. Borgarna avskaffade förmögenhetsskatten 2007 men sossarna har inte återinfört den. Sverige är det enda industriland som varken har arvsskatt, förmögenhetsskatt eller fastighetsskatt. De fyra storbankernas vinster uppgick förra året till 100 miljarder.

Sverige är ett rikt land men tillgångarna är fel fördelade. Det är på tiden att pensionärerna får sin del av kakan. Vi har ju faktiskt varit med och både bakat kakan och betalt för mjölet!

Författare: 
Annica Albertsson