Reportage från Råslätt: Viktigt att bryta isoleringen

Hopplösheten i vissa förorter gör att unga lätt dras till kriminalitet. Men i det stora hela är Råslätt ett tryggt område, menar kvinnorna på Kind Hearts.

25 augusti 2020

På väggar och hyllor i butiken Kind Hearts trängs festklänningar, leksaker och prydnadssaker. Men det är också en mötesplats. När Proletären besöker butiken har Tahani, som äger butiken tillsammans med sin pappa, sällskap av fyra andra unga kvinnor och två barn.

På initiativ från bland andra Hyresgästföreningen arrangeras bland annat tjejkvällar och språkcafé. På träffarna hjälper de yngre tjejerna till med aktiviteter för barnen.
– Det är viktigt att kvinnor kommer hemifrån, säger Tahani. För att bryta isoleringen och få mer inflytande, lära sig mer om rättigheter och skyldigheter i samhället. De tränar språket men får också del av gemenskap och trygghet.
– Men det finns män som inte vill att kvinnorna går hemifrån.

– Varför?
– Några är rädda att deras fruar ska bli för självständiga.
– De vill bli servade hela tiden.
– Men sån är inte min pappa, han
både dammsuger och diskar.
– Bravo..!

Replikerna haglar, skratten är många. Kommentarerna vänskapligt råa.

– Ni har slöjor allihop. Är det bara muslimska kvinnor med?
– Nej, vi har kvinnor från flera religioner, även någon ateist. Det är ingen skillnad. Vi ordnar fester vid allas högtider.

Råslätt fick rubriker i samband med nyår.
Då eldades det i soprum och sköts raketer mot blåljuspersonal. Oacceptabelt, är de alla överens om. De menar att det är brist på föräldraansvar och att föräldrarna behöver stöd. Alla är överens om att Råslätt annars är tryggt. Ett bra ställe att bo på där man utan problem kan gå ut på natten på en promenad.

Återigen har alla mycket att säga.
– Det finns några ungdomar som förstör, men det riktar sig inte mot människor.
– Råslätt är inte så stort, och inte Jönköping heller. Därför är det lugnare här.
– Hopplösheten i vissa förorter är ett problem. Ungdomarna vet att de är stämplade och har små chanser att få jobb och komma vidare. Då är det lätt att hamna i kriminalitet.

När Tahani inte är i affären pluggar hon. Hon vill arbeta med människor. Målet är medicinstudier eller beteendevetenskap. Kvinnorna talar relativt bra svenska trots kort tid i Sverige, de är aktiva i föreningslivet och har framtidsplaner. Samtalet kommer in på integration.
– Det måste vara från båda håll, säger Tahani. Svenskar och invandrare måste mötas och samarbeta.

Författare: 
Annica Albertsson