Solidaritet med Palestina

Solidaritet med Palestina har i alla år varit en viktig fråga för Kommunistiska Partiet. De gångna veckorna har vi återigen varit ute och manifesterat för det palestinska folkets rätt till ett värdigt liv, mot Israels terror.

24 oktober 2023
Demonstration ordnad av PIM, Palestine in Mind.
Demonstration ordnad av PIM, Palestine in Mind.
Några av partiets deltagare i demonstrationen
Några av partiets deltagare i demonstrationen

Vreden är stor runt om i världen inför vad som nu utspelar sig i Palestina. Men solidariteten runt om i världen är också stor; och det inger hopp i en tid och situation som är så mörk.
I Palestina våldtas ett helt folk; och så har skett i decennier. I Palestina terroriseras en hel nation; och så har skett i årtionden. I Palestina förvägras människorna den självklara rätten till sitt eget land; och så har skett alldeles för länge.
75 år har gått sedan staten Israel bildades. 75 år har gått sedan denna stat fördrev 800 000 palestinier och stal deras land. Idag uppgår dessa flyktingar till närmare sex miljoner människor. 75 år har gått sedan det sionistiska våldet tilläts segra och en av världens största orättvisor uppkom.
Palestinakonflikten är i grunden en mycket enkel konflikt; det är ett land som ockuperar och det är ett land som är ockuperat. Det är en stat förtrycker och det är en stat och ett folk som är förtryckt. Palestinakonflikten är inte en konflikt mellan två jämbördiga parter utan allt ansvar ligger på den ockuperande och förtryckande sidan.
På den här punkten är internationell rätt mycket tydlig – ansvaret för dagens situation ligger helt och hållet på staten Israel. Det ligger inte på palestinierna och deras företrädare. Den internationella rätten är glasklar med vilket ansvar ockupationsmakten Israel har och den är lika glasklar vad gäller ockuperade folks rätt att göra motstånd.
FN-resolution 3070 och flera andra resolutioner efter den slår fast att ockuperade och koloniserade folk har rätt att göra motstånd, en rätt som även inkluderat väpnat våld. Inget land i världshistorien har brutit mot fler FN-resolutioner än staten Israel. FN:s resolution 242 säger att allt ockuperat land måste lämnas tillbaka. FN-resolution 194 säger att alla palestinska flyktingar har rätt att återvända hem. Men detta struntar Israel helt i och spottar därmed på en hel värld och de tillåts göra det för bakom Israel backar supermakten USA upp landet.
Israel är en apartheidstat som bygger sin statsbildning på tvångsförflyttningar, utomrättsligt dödande, omfattande tortyr, storskaliga konfiskeringar av palestinsk mark och egendom, enorma begränsar i rörelsefriheten för palestinier och att de förvägrar palestinier nationalitet och medborgarskap. Detta skrev Amnesty i en omfattande rapport förra året.
Enligt Amnesty är det israeliska apartheidsystemet byggt på ett utdraget, institutionaliserat och rasistiskt förtryck av miljontals människor. Israeliska myndigheter behandlar palestinier som en underlägsen folkgrupp som definieras av sin icke-judiska, arabiska tillhörighet. Det är en rasistisk diskriminering som är befäst i lagstiftningen och som påverkar palestinier i hela Israel och i de ockuperade palestinska områdena.
Vi kan bara hålla med Amnesty i deras beskrivning av apartheidstaten Israel. Men vi kan inte bara beskriva, vi måste också agera. Därför ger vi i Kommunistiska Partiet vårt helhjärtade stöd till den palestinska motståndskampen mot den olagliga ockupationen. Ett ockuperat folk har rätt att göra motstånd! Folkfördrivningen, förtrycket och folkmordet måste stoppas.
Folkmordet i Gaza kan stoppas genom att vi blir fler i protester, genom att vi sätter press på våra politiker att agera, att vi inte är tysta. Här i Sverige måste vår regering kalla till sig Israels ambassadör och kräva att Israel omedelbart stoppar alla våldshandlingar mot palestinierna. Kommer han inte och tar till sig av budskapet måste han utvisas. Men utrikesministern ställer sig helt på mördarnas sida när han anser att Israels svar på Hamas attack är ”proportionerligt”.
Israels armé säger nu till befolkningen i norra Gaza att de betraktas som terroristsympatisörer om de inte lämnar sina hem. Något som är krigsbrott, enligt en FN talesperson. Israel vill därmed upprepa den folkfördrivning de genomförde 1948. Uppmaningen är dessutom helt innehållslös – de bombar lika besinningslöst i södra Gaza. Skolor, ambulanser, brödköer, civila bostäder – ingen plats är säker!
De politiker som nu hissar den israeliska flaggan på kommunhus och andra byggnader och som kräver att Sverige ska dra tillbaka sitt erkännande av Palestina ska skämmas och avgå; ni stödjer statsterrorism och folkmord!
Svenska politiker måste i stället stödja den palestinska motståndskampen och ställa sig bakom kravet på att Sverige ska införa en bojkott av staten Israel. Apartheidstaten Israel måste isoleras tills dess att palestiniernas rättigheter är garanterade.
Vi måste införa samma sorts bojkott som infördes mot apartheid i Sydafrika. Allt ekonomiskt, politiskt, militärt, kulturellt och idrottsligt samarbete med Israel måste avbrytas. Israeliska varor och tjänster ska bojkottas och landet isoleras.
Nu räcker det med blod och lidande, nu vill vi se fred och humanism.
För ett fritt och demokratiskt Palestina!