Fullspäckad helg i Jönköping

12 mars 2024

På fredagen uppmärksammade vi Internationella Kvinnodagen med flygbladsutdelning i arla morgonstund utanför Ryhov. På kvällen samlades vi till AW på Röda Stjärnan. Ylva och Christian bjöd på fin musik, köket bjöd på god mat och Tom på ännu ett uppskattat musikquiz. Även en allsång hann vi med.
På lördagen spred vi flygbladet på Hoppets Torg. Sedan satt några av oss ned i Rebellmammornas klimatmanifestation.
Därefter traditionell Palestinademonstration. Annica Albertsson höll ett hyllningstal till världens kivnnor och den palestinska i synnerhet. Talet kan läsas här nedanför.
Dagen avslutades med en kväll för Palestina arrangerade av Palestine in Mind och Kulturhuset. Mycket folk, mingel, dans och god mat gav mycket pengar till Palestinagrupperna.

Tal till världens kvinnor:

Igår var det den Internationella Kvinnodagen, en dag som uppmärksammar kvinnors situation över hela världen.
Kvinnodagen startade för mer än 100 år sedan med kamp för 8 timmarsdag och rösträtt. Sedan dess har mycket hänt. Men fortfarande är kvinnors villkor är sämre, i rika länder men framför allt i fattiga länder.
Kvinnor är fattigast i världen. Fattigast när det gäller tillgång till pengar, mat och rättigheter.
Kvinnor äter ofta sist, minst och sämst – trots att de står majoriteten av arbetskraften i jordbruket i de fattiga länderna.
Till och med i det rika Sverige finns det mammor som avstår från mat för att barnen först ska bli mätta. Världen över ger mödrar sina barn att äta, världen över går mödrar långa vägar för att hitta mat, vatten och värme åt sina barn.
Vi vet alla att kvinnor drabbas hårt när det är fattigdom och svält, när det är krig och katastrofer.
Gaza är inget undantag. Kvinnorna i Gaza kämpar tappert för att överleva och för att skydda sina barn. Men hur skyddar man sina barn från 1000 kilos bomber? Hur ger man sitt barn värme i ett tält av plast? Och hur avstår man mat när det inte finns någon mat att avstå? Det värsta jag kan tänka mig är att behöva hålla sitt svältande barn i famnen, att se in i barnets ögon och inte ha vare sig mat eller svar att ge. Antalet barn som dött av svält ökar för varje dag.
Hyckleriet och sveket från USA och deras knähundar i Sverige är fruktansvärt. Nu Sverige, äntligen som ett av de sista länderna, beslutat att återuppta biståndet till UNRWA. Det är bra men det behövs mer. USA planerar att bygga en hamn för att ta emot bistånd – men hur många hinner dö innan den står färdig? Samtidigt fortsätter Biden att stötta Israel med vapen. Sverige levererar vapen och handlar med Israel som om ingen krig fanns.
Kvinnodagen 2024 är den överskuggande frågan för Gazas kvinnor att det blir ett varaktigt eld upphör, att hjälp släpps in och vapenleveranser till Israel stoppas. För världens kvinnor är den militära upprustningen ett stort hot. Kvinnor har alltid stått i spetsen för fredsrörelsen. Den svenske författare Tage Danielsson skrev så här. ”Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den.”
Jag vill avsluta med en hyllning till alla världens kvinnor och särskilt till Gazas kvinnor. Berättelsen om de gamla kvinnorna, skriven av den polske diktaren Tadeus Rocewicz. Det är en väldigt lång dikt så jag har klippt ut ett par verser.

Jag älskar gamla kvinnor
Fula kvinnor Arga kvinnor
De är jordens salt
De äcklas inte Av mänskligt avfall
De känner frånsidan
Av medaljen
Av kärleken Av tron
De kommer och går
Diktatorerna gör sina narrspel
Har händerna fläckade
Av mänskliga varelsers blod
De gamla kvinnorna står upp i gryningen
Öppnar fönstren Bär ut slaskhinken
Människan dör
De gamla kvinnorna tvättar liket
Begraver de döda
Jag älskar gamla kvinnor
fula kvinnor arga kvinnor
De tror på det eviga livet
de är jordens salt
Trädets bark
de är djurens ödmjuka ögon
Bara dumbommar skrattar åt gamla kvinnor
Fula kvinnor arga kvinnor
För de är vackra kvinnor
goda kvinnor
Gamla kvinnor är ett ägg
Är en hemlighet utan hemlighet
Är en kula som rullar
Gamla kvinnor är mumier av heliga katter
När de dör flyter ur ögat en tår
Och förenar sig vid munnen
I en ung flickas leende